Sajt készítés a mi szemszögünkből

Számunkra a sajt nem csak egy étel, amit legyártunk. Fontos, hogy a minőségi alapanyagok mellett szép, kívánatos termék kerüljön ki a kezeink közül, melyek a lelket ugyanúgy gyönyörködtetik, mint a testet. Különösen szeretjük a töltött parenyica tekercseinket készíteni, ahol a szépség és az ízek harmóniája egységbe forr. Szeretünk kísérletezni, mert egy csodának tartjuk azt, hogy egy alapanyag -történetesen a tehéntej- hányféle módon tud átalakulni munkánk során. Ugyanabból a tehéntejből készíthetünk, túrót, tejfölt, vajat és mindenféle sajtot. A fűszerágyon érlelt „Bandi sajt” az egyik kedvencünk, mivel a rét és legelő gyógynövényeinek illatát idézve olvad szét az ember szájában ez a félkemény sajt. Nagy siker lett a görögszénás gomolyánk, mivel a dió ízére emlékeztető apró görögszéna magok, remekül illenek a friss sajthoz. Ráadásul számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz-többek között-magnéziumot, foszfort, vasat, rezet, mangánt és B6-vitamint. Különösen ajánljuk szoptatós kismamáknak! Saját füstölőnkön, hagyományos hideg füstöléssel bükkfán füstöljük sajtjainkat. Nem használunk folyékony füstöt és ízfokozókat, szeretnénk, hogy termékeink csak természetes anyagokból készüljenek.

A saját élelmiszerkészítés, sok munkával jár, de megéri a fáradtságot, mert tudjuk, hogy mit eszünk. Teheneink a szemes takarmány és széna mellett ásványianyagokat is kapnak, hogy minél finomabb legyen a tej és ezáltal a belőle készített sajt. Szó szerint a vidék ízét szeretnénk átadni vásárlóinknak.

Next
Next

A Gomolya