A Gomolya

A gomolya sajt egy friss sajtfajta, amely világszerte népszerű a könnyű elkészítése és sokoldalúsága miatt. A gomolya sajt története gazdag és sok szempontból érdekes, hiszen ennek a sajtfajtának az eredete és fejlődése a különböző kultúrákhoz és időszakokhoz köthető.

A gomolya sajt pontos eredete nem egyértelmű, de vélhetően több ezer évvel ezelőtt keletkezett az emberi táplálkozás részeként. Az első írásos nyomok a friss sajtokról az ókori görög és római kultúrákból származnak. A görögök és a rómaiak gyakran fogyasztották a friss sajtot, és már akkor is készítették házilag.

A gomolya vagy gömölye cipó vagy gömb alakú édes sajt. Magyarországon, a gomolyakészítés hagyománya az Alföldön alakult ki, a juhtej-feldolgozása során.

A szó mély hangú gomolya változata inkább az Alföldön használatos. Gömbölyű csomó jelentésben tükörszava a környező szláv nyelvekben is használatos, a magyar nyelvbe ezek valamelyikéből, talán délszláv közvetítéssel került át. 

A gomolya úgy készül, hogy a beoltott tejből készült túrót gomolyanyomó ruhával összefogják, a túróból a savó nagyját ruhán keresztül kinyomkodják, majd a négy sarkán összekötött kendőbe téve gerendára akasztva a maradékot kicsepegtetik belőle.

Az így készült cipó alakú, 2–3 kg nagyságú sajtot a pásztorkunyhó eresze alatti polcon vagy a tető alatt álló gomolyaszárítón 4–5 napig szikkasztják.

A gomolyát frissen vagy tartósítva, juhtúrónak feldolgozva fogyasztják. Manapság tehéntejből készített változata népszerű, melyet különféle fűszerekkel, hagymával ízesíthetnek, majd formába téve csöpögtetik, sófürdőbe teszik vagy magát az alvadékot sózzák.

A gomolya sajt a világ számos országában változatos receptek és elkészítési módok szerint található meg.  Az Egyesült Államokban például a gomolya sajtot gyakran fogyasztják salátákban, palacsintákban vagy péksüteményekben. Számos más országban, például Oroszországban, a Kaukázus régiójában és Kelet-Európában is hagyományosan készítik és fogyasztják, gyakran savanyúságokhoz vagy édességekhez használva.

Összességében a gomolya sajt története hosszú és sokszínű, és a világ különböző részein máig népszerű maradt. Ez a sajtfajta a könnyű elkészítése és sokoldalúsága miatt az otthoni konyhákban és a gasztronómiai szakácsművészetben is fontos szerepet játszik.

Previous
Previous

Sajt készítés a mi szemszögünkből

Next
Next

A Sajtok Különböző Típusai